Апрель 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Сейчас на сайте

Сейчас 13 гостей онлайн

«Спасибо жителям Донбасса…» – технологія розколу

Политика

Сім років тому в листопадові дні на Майдані одними з найпопулярніших гасел були «Донецьк, Донбас, приєднуйся до нас!» та «Схід і Захід разом!». Мені доводилось бачити, як хлопці з Донецька, котрих привезли в Київ підтримати Януковича, одягали помаранчеві шалики, які їм простягали усміхнені дівчата. Так тоді ми відповіли на намагання кремлівських політтехнологів розколоти Україну, поділити її на кілька сортів, посіяти ворожнечу між різними регіонами нашої держави. Тоді ми гідно відповіли!
А зараз я висловлю цілковито непопулярну думку. Коли я щоденно чую «кричалку» «Спасибо жителям Донбасса», мені видається, що вона ллє воду не на український млин. Чому? Бо повторюючи її як мантру, ми свідомо, чи не свідомо стимулюємо відчуття земляцького солідаризму між українцями Донбасу і Януковичем. Як в шкільному вигуку тривоги: «Наших б’ють!». Замість того, щоб разом стояти на барикадах супроти команди Януковича, ми вибудовуємо барикади поміж різними регіонами України.
Не так давно мені доводилось здійснити кілька поїздок – в Донецьк, в Макіївку. Мета – не допустити закриття україномовних шкіл на Донбасі. Особливо запам’яталась зустріч із кількома сотнями батьків школярів з Макіївки. Вони зустріли нас оплесками. Незважаючи на те, що більшість з них російськомовні, дітей вони віддали в україномовну школу. І дякували нам за підтримку. Так от, стільки гострих слів на адресу Януковича, як від жителів Макіївки я давно не чув на жодній зустрічі Західної чи Центральної України.
Так кому ж прийшло в голову знов витягнути тему міжрегіональної ворожнечі замість того, щоб пліч-о-пліч організовувати протидію владі Януковича?!
Можливо хтось скаже: «Не грузися. Це нормально. Гарна «кричалка». Народ полюбив її». Може й справді, я надаю цьому надто велике значення. Але я точно знаю, що сценарій розколу України проштовхується та фінансується ззовні, з Кремля. І що його не треба підсилювати. Що Янукович найбільше втрачає рейтинг саме на Донбасі. Бо його команда обкрадає людей однаково що на Заході, що на Сході. І що, зрештою, нам не треба підсилювати земляцьку солідарність, на якій паразитує команда Януковича.
Андрій Парубій
Народний депутат України
http://blogs.pravda.com.ua

 
Опубликовать ссылку на статью:

Добавить комментарий

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, непосредственно или косвенно имеющих отношение к данной новости. Проявляйте также уважение и толерантность к своим собеседникам даже в том случае, если Вы не разделяете их мнение.


Защитный код
Обновить

Поиск по сайту

Прогноз погоды