Апрель 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Сейчас на сайте

Сейчас 7 гостей онлайн

«Регіони» хочуть 5% бар'єр на виборах

Политика

Партія регіонів наполягатиме на змішаній системі парламентських виборів в 2012 році і на 5% прохідному бар'єрі.

За словами голови фракції ПР Михайла Чечетова, у «регіоналів» є три принципові позиції щодо законопроекту про парламентські вибори, які «в будь-якому випадку будуть в підсумковому варіанті закону».

По-перше, зазначив політик, повинна бути змішана система виборів (225 депутатів оберуть за партійними списками, 225 — по мажоритарних округах), по-друге, можливість для однієї людини йти і за списком, і за мажоритаркою, по-третє, прохідний бар'єр для партій повинен бути не нижче, ніж 5%.

Видання підкреслює, що ще півроку тому партія влади погоджувалася на 4%, але потім стали наполягати саме на п'яти: в такому випадку в парламент 100% потрапляють лише Партія регіонів, «Батьківщина» і «Фронт змін», а КПУ, «Свобода» і «Удар» Кличка можуть виявитися «за бортом».

На думку політолога Вадима Карасьова, для ПР дуже важливий високий прохідний бар'єр, тому що влада не до кінця впевнена, що «мажоритарники вирішать усі проблеми».

Він зазначив, що ПР потрібно зробити так, щоб і за партійними списками влада мала перевагу над опозицією, щоб ПР і КПУ набрали більше, ніж опозиційні партії. Політолог підкреслив, що це можливо, якщо у Верховну Раду пройдуть тільки «Батьківщина» і «ФЗ», але якщо і «Свобода», і «Удар», то нічого не вийде.

«Звідси і жорстка вимога про бар'єр в 5%. До слова, ідеальний для влади варіант — щоб і «Свобода», і «Удар» набрали десь по 4,5%, забравши «в нікуди» відразу 9% голосів опозиційних виборців»,— заявив В. Карасьов.

Нагадаємо, що на 17 листопада ВР розглядатиме законопроекти про вибори народних депутатів.

Джерело: «Сегодня».

 
Опубликовать ссылку на статью:

Добавить комментарий

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, непосредственно или косвенно имеющих отношение к данной новости. Проявляйте также уважение и толерантность к своим собеседникам даже в том случае, если Вы не разделяете их мнение.


Защитный код
Обновить

Поиск по сайту

Прогноз погоды