Апрель 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Сейчас на сайте

Сейчас 17 гостей онлайн

На розгляд Ради подали не той виборчий законопроект, який розглядала Венеціанська комісія

Политика

Парламентська більшість подала на розгляд Верховної Ради України не той проект закону про вибори народних депутатів, який готувала робоча група і щодо якого Венеціанська комісія нещодавно оприлюднила висновок. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Всеукраїнської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко.

«Той законопроект, який внесли Олександр Єфремов й інші депутати як законопроект більшості, і той, який передали Венеціанській комісії, який писався у робочій групі, в чому і ми брали участь, – це не зовсім однакові законопроекти. В більшості, на 90% норм вони ідентичні. Але в ньому є кілька норм, які Венеціанська комісія не розглядала», – розповів він.

За його словами, ці норми стосуються реєстрації кандидатів та її скасування, участі громадських організацій як спостерігачів на виборах, а також порядку виготовлення бюлетенів. «Якщо в законопроекті, написаному робочою групою, були жорсткі вимоги щодо пункту скасування реєстрації кандидата, щоб вони були лише у випадках, передбачених Конституцією, то що ми бачимо у законопроекті, внесеному у парламент? Знову мова йде про 2 попередження, які може отримати кандидат-мажоритарник, і про те, що після третього такого попередження вже є підстава для скасування його реєстрації виборчою комісією», – додав Олександр Черненко.

«Маємо таке собі мухлювання. Раніше йшлося про те, що цей технічний законопроект, підготовлений робочою групою, внесе на розгляд Президент. В останній момент він відмовився від цього. Тепер йтиметься про те, що законопроект внесли народні депутати. Але не треба робити підміну понять, мовляв, це той законопроект, який писала робоча група», – зазначив голова «Комітету виборців України».

13 жовтня Венеціанська комісія затвердила свій висновок щодо законопроекту про вибори народних депутатів України. Незабаром після оприлюднення висновку Рада включила до порядку денного поточної сесії 4 законопроекти «Про вибори народних депутатів України». Нині вони перебувають на розгляді у профільному комітеті.

Джерело: Радіо Свобода

 
Опубликовать ссылку на статью:

Добавить комментарий

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, непосредственно или косвенно имеющих отношение к данной новости. Проявляйте также уважение и толерантность к своим собеседникам даже в том случае, если Вы не разделяете их мнение.


Защитный код
Обновить

Поиск по сайту

Прогноз погоды